dimecres, 10 de novembre del 2010

Article sobre una malaltia: la ràbia

A continuació teniu l'article escrit per la vostra companya Júlia de la Fuente, després d'haver estat corregit pel professor. Es basa en una notícia real, completada amb la informació que podeu tenir en internet, en aquest cas, en la wikipèdia. Pot servir-vos d'exemple del que volia el professor:
Un home és mossegat per un gos rabiós
El passat 5 de novembre un gos rabiós va mossegar Joan, un home que passejava per un parc. Sembla ser que el gos estaba a soles i l´home se li va apropar per tal de fer-li carícies. El gos es va comportar de forma agresiva, li va mostrar les dents i, segons després, li va mossegar, Joan va acudir a l´hospital mes proper i li van diagnosticar la rábia. El gos va ser sacrificat hores després.
Andrés Pomar, metge de l'hospital La Fe, ens propocionà aquesta informació sobre la malaltia: la ràbia és una malaltia aguda infecciosa d'origen viral que afecta el sistema nerviós. El virus de la ràbia es troba difós per tot el planeta i ataca els mamífers domèstics i salvatges, tot incloent l'home. Es troba a la saliva i en les secrecions dels animals infectats i pot trnsmetre's a l'home quan un animal infectat l'ataca i li provoca  alguna lesió per mossegada. També pot ser transmesa quan un individu que té algun tall a la pell (via d'entrada del virus) té contacte amb les secrecions salivals d'un animal infectat. a més dels gossos, també pot ser transmesa pe altres animals com: gats, rat-penats, mangostes, guineus, fures, óssos rentadors i llops.

 Fotografía del  rabiós presa per Antonio amic del afectat.

La malaltia, si no es tracta amb la màxima urgència, acaba provocant la mort del malalt. El virus té una primera multiplicació als músculs i després passa al sistema nerviós. Hi ha una fase d'incubació d'uns quants mesos on no apareix cap símptoma. però després apareixen símptomes com hiperactivitat, ansietat, espasmes que pot acabar en un estat de coma i mort per parada cardíaca. Joan va tindre sort ja que va anar a l’hospital poques hores després de la mossegada. La cura va consistir en  rentar la mossegada amb jabó i un procés de  vacunació preventiva.

Els veïns de la zona estan consternats ja que mai havien vist aquest gos pel barri i desconeixen qui es el responsable de la seua cura i manutenció. A la fi tot va quedar en un ensurt.  Joan está sá i el gos no tornarà a mossegar altra persona, encara que la policia encara investiga qui era la persona responsable d'aquest gos. Com evitar el risc de contraure aquesta malaltia? el millor és prevenir. els gossos mascota han d'estar sans i vacunats per un veterinari. D'aquesta manera evitarem que contraguen la malaltia i la puguen transmetre a les persones.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada