Aquest curs, la nostra classe té l'oportunitat de participar en la X edició del concurs "El País de los estudiantes"
Bloc de seguiment de l'assignatura de Biologia-Geologia de 3 ESO. IES Vicenta Ferrer Escrivà. (València)
dijous, 28 d’octubre del 2010
Activitats en anglés del tema 2
En aquest primer exercici solament has de saber entendre i classificar la infomacio que hi ha al text i omplir els diferents quadres de la taula. pots copiar les paraules directament del text.
En aquest segon exercici had d'omplir els buits. Hi ha algunes paraules que de bon segur no coneixes:
Chickenpox (= varicela), Measles (xarampió). Atenció a les paraules vaccinations (=vacunacions) i vaccine (=vacuna)
Etiquetas:
activitat escolar,
English,
malalties infecciones,
salut i malaltia
dilluns, 25 d’octubre del 2010
Còlera, aigua i diarrees
Prompte haureu de fer un article sobre una malaltia (infecciosa o no). Ja sé que direu que mai heu fet això, que no sabeu com fer les coses, etc. I potser tindreu raó. Però alguna vegada ha de ser la primera. Costarà prou (no penseu que el treball estarà fet en 10 minuts... no es tracta de copiar les coses d'internet).
A continuació, us transcric un article del bloc Centpeus, al voltant del brot de còlera en Haití, i que us servirà de model a l'hora d'escriure el vostre propi article. Fixeu-vos en l'estil periodístic, alhora que explica moltes dades essencials sobre la malaltia (història, agent patogen, mecanisme de transmissió, símptomes, etc). Fixeu-vos en els hipervincles que inclou el text (pareules subratllades amb blau) que ens permet ampliar la nostra informació. Que tingueu sort.
dilluns, octubre 25, 2010

El cas del còlera és el més habitual per la manera d’actuar del microorganisme. La malaltia la causa un bacteri, el Vibrio cholerae,que va ser observat l’any 1854 per Filipo Pacini, un microbiòleg italià, però que no va ser correctament identificat com causa de la malaltia fins uns anys després per Robert Koch.
El microbi, amb una característica forma corbada, viu i prolifera al budell de les seves víctimes. La causa de la seva perillositat és que fabrica una toxina que actua sobre les cèl·lules del budell. Fa que s’alteri l’equilibri en el transport de sals cap a la cèl·lula i, com a conseqüència, també s’altera el transport d’aigua. El resultat és que es desencadena un flux d’aigua i ions cap a la llum del budell, provocant un quadre molt intens de diarrea i vòmits. La diarrea, en moltes malalties és només una llauna, però en el cas del còlera és, justament, la causa de la mort per deshidratació dels afectats.
Per això el tractament pel còlera és bàsicament restituir els líquids als malalts. I per fer-nos una idea de com de importants poden ser les diarrees, és normal haver de administrar entre 15 i 30 litres de líquid cada dia. No pot ser només aigua, sinó que cal afegir-hi sals. Per això és posa sèrum fisiològic per via intravenosa, oral i per on faci falta. Un tractament senzill en un hospital, però molt difícil d’aconseguir en un camp de refugiats on la causa del problema és justament la manca d’aigua potable.
La situació encara empitjora pel fet que les diarrees dels malalts no contenen només aigua sinó que arrosseguen molts bacteris del còlera, de manera que contribueixen a contaminar més les aigües de la zona. És una d’aquelles situacions que tenen tendència natural a empitjorar. L’aigua contaminada fa emmalaltir les persones que aleshores contaminen més aigües. Quan això passa en indrets de grans aglomeracions és fàcil imaginar el resultat.
A més, per evitar que les persones sanes agafin la malaltia, el que cal fer és evitar que consumeixin aigua contaminada. El còlera no passa de persona a persona. L’aigua és el vehicle de la malaltia. Però sovint l’única font d’aigua disponible està contaminada. I, evidentment, tampoc podem prescindir de l’aigua, de manera que en ocasions no tenen més remei que fer-la servir. Si hi ha sistemes per desinfectar-la la situació pot no ser tant greu, però, una vegada més, els sistemes per potabilitzar l’aigua els tenim aquí però són escassos en les zones afectades per les catàstrofes.
Tant de bo l’ajut, bàsicament accés a aigua potable, arribi aviat a Haití. És inacceptable que una malaltia que es pot evitar només amb accés a aigua en condicions encara doni lloc a epidèmies avui en dia.
Etiquetas:
altres blocs,
recursos educatius,
salut i malaltia,
treball alumnes
diumenge, 24 d’octubre del 2010
Exemples de notícies per comentar al bloc d'alumnes
De vegades, el més difícil de tot és començar les coses. Sovint no sabem què cal fer, perquè no tenim cap exemple que ens oriente. Una de les activitats més interessants que podeu realitzar enguany és escriure comentaris al voltant de temes de salut relacionats amb el temari de Biologia i Geologia de 3 ESO. Recordeu que aquesta activitat és avaluable i servirà també per augmentar les vostres notes.
Aquests comentaris s'han de publicar al bloc d'alumnes de 3 ESO. Per poder fer-ho, cal que obriu un compte de correu gmail (ex: 3esoelteucognom.@gmail.com) i m'envieu un email. Una vegada fet això, rebreu un email invitant-vos a participar en el bloc. També podeu enviar-me el treball en un document .doc i jo el passaré al bloc
Us passe algunes notícies d'actualitat que crec que són prou interessants per comentar-les:
- "Este yogur no protege su salud". Ja sabeu la propaganda d'aquesta famosa marca...
- "La ONU quiere que comamos insectos"
- "Brote de cólera en Haití".
Etiquetas:
activitats proposades,
actualitat,
alimentació,
altres blocs,
salut i malaltia,
treball alumnes,
treball extra
Material interactiu sobre malalties infecciones
Us voldria presentar una aplicació anomenada “Acércate a la Ciencia: enfermedades emergentes”, que ha estat publicada pel “Instituto de Tecnologías Educativas” del Ministeri d’Educació, i realitzada per un equip de professionals de l’empresa Ambientech.
Es tracta d'un material molt complet i molt útil per poder entendre el tema de les malalties infeccioses. El problema és que està dirigit a alumnes de batxillerat, tot i que les seues animacions us poden ajudar molt. Espere que intenteu entendre-ho ja que desenvolupa uns continguts educatius sobre l’atac víric o bacterià al cos humà, l’actuació del sistema immunitari enfront dels microbis, la transmissió de les malalties infeccioses, els mecanismes d’acció de les vacunes, etc.
També hi trobareu un glossari dels diferents termes científics i mèdics relacionats amb aquestes malalties.Us recomane la seua consulta.
NOTA: He fet una presentació PowerPoint resumida d'aquest material que us presentaré en classe i que podeu descarregar-vos ací. També hi ha una versió resumida del glossari per descarregar.
També hi trobareu un glossari dels diferents termes científics i mèdics relacionats amb aquestes malalties.Us recomane la seua consulta.
NOTA: He fet una presentació PowerPoint resumida d'aquest material que us presentaré en classe i que podeu descarregar-vos ací. També hi ha una versió resumida del glossari per descarregar.
Font de la notícia: blog.com
Etiquetas:
immunologia,
malalties infecciones,
recursos educatius,
TIC
dissabte, 23 d’octubre del 2010
Acondroplàsia, una malaltia poc coneguda
Ara que hem encetat el tema 2, l'ésser humà i la salut, podem aprofitar aquest article aparegut al diari El País per poder entendre millor el concepte de salut (definició de l'OMS del 1946). Dimarts vinent caldrà venir a classe amb les repostes -per escrit-a les qüstions que teniu a continuació. Caldrà haver treballat primerament el text, no penseu qye podeu fer les activitats en 3 minuts.
Altre aspecte interessat d'aquesta activitat és el fet que podreu veure com s'escriu un article periodístic. D'ací a 10 dies haureu de fer el vostre propi article periodístic al voltant d'una malaltia que afecte els humans. tot i que l'extensió serà molt més reduïda, l'experiència de treball amb l'article de El País, us pot ajudar a millorar el vostre estil. Finalment afegim un video que parla sobre aquesta malaltia.
Qüestions per treballar l'article de El País:
1- Partint de la definició de l'OMS, podem considerar l'acondroplàsia una malaltia? Raona la teua resposta.
2- Quin tipus de malaltia és l'acondroplàsia? Defineix acondroplàsia a partir de la informació que tens al text.
3- Hi ha alguna manera de prevenir aquesta malaltia?
4- Explica amb tot el detall possible com pot "curar-se" aquesta malaltia
5- Opinió personal sobre l'article.
Etiquetas:
activitats proposades,
actualitat,
salut i malaltia,
treball alumnes
divendres, 22 d’octubre del 2010
Com millorar la nota de l'assignatura
A més de les activitats programades cada trimestre, teniu la possibilitat de guanyar punts extra.
Com? Preneu nota
1- La primera possibilitat és escriure un comentari a una notícia relacionada amb el tema del llibre que estem treballant en cada moment en la pàgina http://alumnes3eso.blogspot.com/. Així, per exemple, en aquesta primera avaluació, podeu comentar notícies sobre malalties o la nutrició. A més, sempre podeu passar alguna de les activitats fetes a classe en format electrònic com les pràctiques o alguna de les activitats que fem en anglés.
Primer de tot, hauràs de tenir un compte gmail (entra en http://www.gmail.com). Una vegada t'has fet aquest compte m'envies un email amb la teua contra-senya a biogeovfe@gmail.com i jo et donaré d'alta al bloc. Si tens cap dubte pots consultar aquest tutorial sobre el tema escrit per l'alumne de centre, Sergio Bernal.
Què cal fer? Primerament cal trobar una notícia sobre el tema escollit que siga relevant i alhora interessant. Una vegada llegida la notícia, cal relacionar-la amb el que estem estudiant i, finalment, escrivim un comentari personal explicant què hem entés de la notícia. Així mateix caldrà assenyalar l’adreça exacta de la font originària de la notícia.
En el cas de que l’alumne no dispose d’internet, es podrà presentar la notícia, escrita en document word i acompanyada d’una fotocòpia de la notícia original.
2- La segona possibilitat és escriure un comentari (sobre l'assignatura o qualsevol altre tema) en la pàgina d’”ESCOLES EN XARXA”
En el cas de que l’alumne no dispose d’internet, es podrà presentar la notícia, escrita en document word i acompanyada d’una fotocòpia de la notícia original.
2- La segona possibilitat és escriure un comentari (sobre l'assignatura o qualsevol altre tema) en la pàgina d’”ESCOLES EN XARXA”
Què cal fer ací? Escriure un comentari sobre qualsevol tema relacionat amb el món de l’institut i dels seus estudiants i també fer un comentari a una notícia publicada per altra escola. Visiteu la pàgina i sabreu també quins són els temes més demanats.
Aquesta activitat es presentarà mitjançant correu electrònic a biogeovfe@gmail.com, adjuntant un document word (.doc) amb el vostre comentari acompanyat d’alguna fotografia relacionada. Més endavant us diré com escriure directament al bloc d'escoles en xarxa.
Cada notícia tindrà un valor de fins a 0,25 punts d’augment sobre la nota final de l’avaluació, a més de servir per augmentar la nota d’actiud. Naturalment es valorarà la importància o relevància de la notícia i el treball realitzat per l’alumnes. Es valorarà la redacció i l’ortografia.
Total, ací teniu la possibilitat d'augmentar fins a un punt la vostra nota de l'avaluació: solament cal escriure.
Etiquetas:
activitats proposades,
altres blocs,
bloc,
TIC,
treball extra
dissabte, 2 d’octubre del 2010
Tutorial percrear un compte gmail
Etiquetas:
altres blocs,
internet,
projectes escolars,
recursos educatius,
TIC
Subscriure's a:
Missatges (Atom)